Ponukani izjavom potpredsjednika Republike Srpske gdina. Ramiza Salkića, sa jučerašnje privatne posjete Trebinju, kojom prilikom je u javnost izašla njegova izjava izazvavši negativne konotacije u javnosti, a pogotovo kod trebinjskih Bošnjaka i Bošnjaka cijele Istočne Hercegovine, Medžlis Islamske zajednice Trebinje i član Sabora Islamske zajednice u BiH ispred Istočne Hercegovine, izdaja saopštenje za javnost u kojem se kaže:

Potpredsjednik entiteta RS g-din Ramiz Salkić, nije bio u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Trebinje, kao sto se to navodi na njegovoj zvanicnoj Facebook stranici i kako su to prenijeli pojedini portali. Istina je da je obavio džumu namaz u Osman-pašinoj džamiji i da je kratko bio u prostorijama medžlisa, ali to je bila samo usputna desetominutna posjeta na kojoj uopšte nije bilo govora o politici niti političkim temama, a također nije bilo ni službvenog sastanka sa rukovodsvom Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, ali niti sa trebinjcima kao što se to kaže u pojedinim objavama na određenim portalima. (Miralem Hadžimahović, predsjednik)

Kao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, ne mogu komentirati političke izjave niti to želim, ali želim istaći da se Islamska zajednica prvenstveno bavi pitanjima vjere i brige o Bosnjacima Trebinja, sto je njen primarni cilj, i ne zeli se upustati ni u kakve, niti bilo cije politicke igre

Medžlis Islamske zajednice Trebinje se ograđuje od ovakvih i sličnih novinarskih naslova, koji imaju za cilj unošenje nemira i nesigurnosti među građanima.

Ne ulazeći u izjave g-dina Salkića, koje je nekad i negdje mozda i izrekao, zbog trebinjskih Bošnjaka i Bošnjaka cijele Istočne Hercegovine, želimo naglasiti da one nisu konstruirane u Trebinju, a pogotove ne u Medžlisu Islamske zajednice Trebinje. Takodjer, posjeta gdina Salkica Trebinju nije bila ni sluzbeno najavljena i smatramo da je Medzlisu IZ Trebinje na ovaj način nanesena odredjena steta, koja nikako nije dobra dosle u ovome trenutku.

Trebinje je grad bogate kulture i tradicije i dobrih medjuljudskih odnosa koji se godinama unazad mukotrpno i konstantno grade, i zbog toga Islamska zajednica nece dopustiti da se na ovakav način iskoristava njen legitimitet na ovim prostorima. (hfz. Sadik ef. Fazlagić, glavni imam)

 

Ne mogu komentarisati izjave političara pa tako i izjavu gospodina Salkića, podpredsjednika Republike Srpske, to nije u domenu vjerskog službenika ali mogu reakcije u društvu koje su izazvane tom izjavom. Svakako se to refleksira na malobrojnu povratničku zajednicu u Istočnoj Hercegovini.

Mi na prostoru Balkana imamo i mirna i nemirna vremena; i i dirljive i inspirativne primjere razumjevanja među narodima, vjerama, pojedincima, ali i te zlokobne periode nasilja.

Pitamo se  gdje se začini to nasilje? Prvenstveno u retoričkim izjavama. Mir je sveobuhvatan proces, a to znači uklanjati govor mržnje koji je prisutan u javnom diskursu.

Još uvijek su nam u sjećanju prve godine povratka u Istočnu Hercegovinu. Kamen temeljac za Osman-pašinu džamiju, miniranje džamije u Ključu, požar džamije u Kuli Fazlagić i mnogi drugi  incidenti. Medjutim, od tada do danas je učinjeno mnogo na izgradnji mira. To je primjetno na svakom koraku. Religijske zajednice i njeni vjerski lideri su tu odigrale veliku ulogu, gdje su se mimo javnosti, susretali i razgovarali izvan ovih direktnih svakodnevnih političkih interesa. Paroh u Konjicu i ja u Gacku dijelimo istu sudbinu. Mržnja koja se stvara među nacijama su barijere koje treba razbijati. To su konstrukti koje su političke prirode.

Rijetki su političari kao što je ministar Edin Ramić, koji prilikom posjete povratničkim mjestima, traži od povratnika da mu nominiraju probleme sa kojima se susreću, jer oni najbolje znaju šta bi njima moglo olakšati život, te ih onda gradonačelnicima i načelnicima delegira da ih zajednički rješavaju. To je realna i potrebna politika bošnjačkim povratnicima, ostalo je samo populizam. (Sadet ef. Bilalić, član Sabora Islamske zajednice u BiH ispred Istočne Hercegovine)