“Islam je izgrađen na pet temelja: svjedočenju da nema drugog istinskog boga osim Allaha, i da je Muhammed Njegov rob i poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu mjeseca ramazana i obavljanju hadždža.”

Institucija zekata propisana je druge godine po Hidžri i treći je temelj islama, ustanovljen Kur'anom, sunnetom i konsenzusom islamskih učenjaka. Na značaj zekata ukazuje i činjenica da je propisan prije nego što je naređen post mjeseca ramazana, kao i to da se u Kur'anu, u velikom broju ajeta, spominje uporedo sa namazom.

Riječ zekat ima značenje „čistoća“ i „rast“. Zekat čisti od grijeha osobu koja ga izdvaja, a rast podrazumijeva povećanje imovine onoga koji ga udjeljuje. Allah Uzvišeni kaže: „Što god vi udijelite, On će to nadoknaditi.“ A u hadisu Poslanik a.s. kaže: „Davanje zekata neće nikada umanjiti imetak.“

Uvjet pod kojim zekat postaje obaveza jeste da je čovjek musliman, punoljetan, pametan te da posjeduje nisab (Nisab je određena količina imovine utvrđena na osnovu šerijatskih izvora, a što je osnova za davanje zekata) tokom cijele jedne godine.

Poslanik Muhammed a.s., praktično nam je pokazao način prikupljanja i raspodjele zekata, tako što je za njegovo vrijeme ustanoljena institucija Bejtu-l-mala, državne blagajne, koja je imala zadatak da prikuplja zekat i odatle ga distribuira prema potrebama i prioritetima.

Slijedeći praksu Muhammeda s.a.v.s. i njegovih halifa, Islamska zajednica u BiH je, uspostavljanjem fonda Bejtu-l-mal, pokazala punu ozbiljnost i odgovornost, kako u prikupljanju sredstava, tako i u njegovom usmjeravanju na određene kategorije. Ta pomoć usmjerena je na medrese, fakultete, mektebe, stipendije, za pomoć povratničkim medžlisima i džematima, socijalno ugroženim porodicama, javnim ustanovama, te za mnoge druge namjene koji su korisni za muslimane i Islamsku zajednicu.

Posljednjih godina Medžlis islamske zajednice Trebinje je, unutar mostarskog muftijstva, bio na prvom mjestu kada je u pitanju prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, u odnosu na broj domaćinstava. To veliko priznanje i zasluga zasigurno pripada svim trebinjcima širom svijeta, koji su svoju imovinu očistili na način da su svoja sredstva zekata i sadekatu-l-fitra uplatili u fond Bejtul-mal Islamske zajednice, a preko MIZ Trebinje.

Kako bi i dalje bili u vrhu i prepoznati kao jedni od najboljih medžlisa po ovom pitanju, a imajući u vidu aktuelnu situaciju oko virusa korona, odlučili smo se dati mogućnost svima onima koji svoj zekat i sadekatul-fitr, žele uplatiti u fond Bejtul-mal, da to mogu učiniti preko Medžlisa IZ Trebinje, i to na način koji je prikazan na plakatu.

Molimo Allaha dž.š. da primi naše ibadete u mjesecu Ramazanu, da kabul učini naša djela i sačuva nas iskušenja koja nismo u stanju podnijeti. AMIN!

 

NAČIN UPLATE:

UPLATA IZ BIH:

TRANSAKCIJSKI BROJ RAČUNA:

5520050001813039

 

UPLATA U VALUTI EURO:

SWIFT: HAABBA2B

IBAN: BA395520203340486441

 

UPLATA U VALUTI DANSKA KRUNA:

SWIFT: HAABBA2B

IBAN: BA395520051711114835

 

UPLATA U VALUTI ŠVEDSKA KRUNA:

SWIFT: HAABBA2B

IBAN: BA395520051713096739

 

SVRHA UPLATE: ZEKAT I SADEKATU-L-FITR

Podaci o banci:

Addiko Bank a.d.

Sjedište: Aleja Svetog Save 13, Banja Luka 78000

Filijala: Preobraženska 2, Trebinje 89101