21. oktobra 2019. godine je u prostorijama Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, upriličen doček delegacije Mostarskog muftijstva koju je predvodio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

 

Pored muftije Dedovića delegaciju su činili rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce, direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid ef. Tulek, glavni imam MIZ Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić i glavni imam MIZ Glamoč Muhamed ef. Dragolovčanin.

Musafire je dočekao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić sa direktorom Medrese i savjetnicima. Nakon obilaska Medrese i upoznavanja, reis Rifat ef. Fejzić je predstavio način rada Medrese “Mehmed Fatih”, te buduće planove Mešihata. Pored toga, istakao je otvorenost Islamske zajednice u Crnoj Gori za dalju i sveobuhvatniju saradnju.

U svom obraćanju muftija mostarski Salem ef. Dedović izrazio je svoje zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina i duboku spremnost za snažniju i sadržajniju saradnju na polju obrazovanja i širenja islamskog poziva.

Istakao je da su muslimani s područja muftiluka mostarskog i muslimani Crne Gore najbliži susjedi, te da je u ratnom vremenu značajan broj Bošnjaka istočne Hercegovine utočište nalazio kod braće u Crnoj Gori, koja im je bila stanica za treće zemlje u spašavanju života.

Nakon posjete Podgorici delegacija Mostarskog muftijstva je sa domaćinom posjetila Islamski centar Bar kojim uspješno rukovodi Mujdin ef. Milaimi. Ova posjeta okončana je svečanim ručkom u restoranu Stara čaršija u Starom Baru gdje je domaćine i goste dočekao poznati vakif i dobrotvor Hadži Hajriz Brčvak. 

 

(muftijstvo-mostarsko.ba)