Centralnu manifestaciju Medžlisa islamske zajednice Trebinje, povodom Nove 1441. hidžretske godine održana je danas u džamiji "Adamir Jerković" u Gornjoj Lastvi pored Trebinja. Svečanosti je prisustvovao i hadži Adamir Jerković sa suprugom hadži Alminom koji su dali kompletna sredstva da se džamija obnovi i čije ime nosi.

 

Jerković, čiji otac Hasan je rođen u Lastvi, rekao je da je sretan što je baš ova džamija izabrana za svečanost. jer se ona nalazi na trusnom području na samoj granici BiH i Crne Gore.

- Kada sam obnovio ovu džamiju 2010. godine, a to je njena treća obnova, rekao sam da se nadam da će ovo ostati zajedničko vlasništvo i Srba i Crnogoraca i Bošnjaka jer džamije i crkve svjedoče o jednom vremenu, svjedoče o nama samima - poručio je Jerković i dodao da je ova džamija jedna je od najstarijih u BiH.

Njegova želja je bila da ovo bude spomenik oko koga će se okupljati svi narodi. 

- Ovo treba da bude naša zajednička stvar. Ova džamija je druga na području MIZ Trebinje koja je obnovljena. Dobio sam i sve dozvole od Ministarstva za prostorno uređenje RS, tako da će ovdje uskoro da nikne i munara - najavio je Jerković.  

Čestitajući Novu hidžretske godinu okupljenim vjernicima glavni imam MIZ Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagića je rekao da su dvije vrste hidžre iz kojih možemo izvlačiti veoma veoma bitne  pouke i poruke za današnje Bošnjake.

- Prva hidžre je prelazak Muhammeda s.a.w.s. iz Meke u Medinu i to je ona hidžra o kojoj svake godine iznova pričamo i koje se sjećamo i koja nas inspirira. I druga, možda važnija vrsta hidžre jeste ona svakodnevna, koja je naša duhovna, svakog čovjeka, svakog insana, a to je da napusti mo ono što je loše, ono što je ružno, da se kloni ono što nije u našem domenu, da radimo na prosperitetu sebe i svoje zajednice kako Bošnjaka, tako i drugih koncesija - zaključio je efendija Fazlagić.