ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА: Млади Стоца и Требиња заједно обишли богомоље, многи први пут ушли у цркву или џамију и сазнали о бројним сличностима

 

Млади из Стоца и Требиња у недјељу, 9.12.2018. у оквиру пројекта Дан отворених врата у организацији Међурелигијског вијећа у БиХ (МРВ) и Одбора за међурелигијски сарадњу (ОМС) Требиње заједно су обишли требињски Саборни храм и Осман пашину џамију, јављају из ОМС Требиње у оквиру пројекта Јачања међурелигијског дијалога у БиХ (СИД).

Имали су прилику да послушају кратка и садржајна предавања својих домаћина и чланова ОМС Требиње Садика ефендије Фазлагића и оца Дражена Тупањанина, на крају којих су они стрпљиво и радо одговарали на многа радознала питања окупљених средњошколаца и студената.

Отац Дражен је истакао многе сличности између ислама и хришћанства као и важност оваквих сусрета који су почетак међусобног упознавања и прихватања, а ефендија Садик је у истом тону наставио наводећи сличне примјере у свјетлу Курана.

Свих двадесетак учесника су констатовали да су сазнали много тога за шта раније нису имали прилику, укључујући, за већину, по први пут улазак у цркву или џамију са надом да ће наредни пут имати прилику да посјете и католичку црву која, нажалост, због непредвиђених обавеза жупника није била отворена као што је планирано.