Nastavni predmet islamske vjeronauke od ove godine uveden je i u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Trebinju. Nastava se održava u drugom razredu kojeg pohađa N. Fazlagić kćerka glavnog imama hafiza Sadik ef. Fazlagića, dok će njen brat H. Fazlagić priliku imati naredne školske godine.

 

Naime, prema nastavnom planu i programu Republike Srpske nastava vjeronauke se uopšte ne izvodi u prvim razredima. Saglasnost za izvođenje nastave glavnom imamu Fazlagiću nakon uobičajenih preporuka mostarskog muftije izdalo je i Ministarstvo prosvjete RS-a.

,,Menadžment škole na čelu sa Darkom Jegdićem i nastavno osoblje me prihvatilo potpuno normalno. Islamska vjeronauka se tretira ravnopravno. Imamo pravo upisivati časove u dnevnik i ocijene u predviđenoj rubrici“, istakao je ef. Fazlagić. Vjeronauka se odvija paralelno sa vjeronaukom za pravoslavnu djecu. O ovom pomalo istorijskom događaju govori s puno oduševljenja jer je ovim činom još više rastjerao magle neizvjesnosti kako će njegova djeca biti primljena u novoj sredini i kako će reagovati i učenici i nastavno osoblje. ,,Od prvog dana utisci su dobri. Djeca su školu prihvatila sa oduševljenjem i nemamo nikakvih primjedbi“, kaže ef. Fazlagić.

Djeca nemaju priliku da izučavaju bosanski jezik ali, kako je naglasio, ni to ne bi trebalo predstavljati veliki problem, jer učiteljice pokazuju puno razumijevanje za njegovu djecu a on će nastojati taj dio znanja na djecu prenijeti u svojoj kući.

H. Eminović / Preporod