Medžlis Islamske zajednice Trebinje i trebinjske džematlije su jučer,15.06. 2018.godine, bili počastvovani da se kod njih održi Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog. Svojim prisustvom mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima su obogatili tu svečanost . Bajram namaz predvodio je i bajramsku hudbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Efendija Dedović je održao prikladnu hutbu i kao izvrstan govornik, orator, biranim riječima se obratio prisutnim govoreći o značaju tek završenog posta. Osvrnuo se na dužnosti i ulogu Bošnjaka u današnjem vaktu, i upozorio ih na sve šta ovaj vakat nosi sa sobom. Iskušenja su na svakom koraku i da bez zajedništva, tolerancije, nema uspjeha. Svi se trebamo vratiti iskonskim tradicijama, i osnovnim postulatima morala, i temelju svakog društva, a to je institucija familije, iz koje sve polazi, a to je neosporno.

 

- Traženje krivice u drugima i bavljenje onim što niti je u obavezi, a niti u potrebi jednog čovjeka, samo mu oduzima energiju i snagu koju je bilo korisnije usmjeriti u vlastitu nadogradnju i poboljšanje samog sebe, svoje porodice i svoga okruženja - istaknuo je muftija mostarski.

Svakako da je pored svih ostalih vrijednosti koja ova manifestacija nosi u sebi svakako treba istaći promovisanje novoimenovanog glavnog imama Medžlisa IZ-e Trebinje Sadika ef. Fazlagića u titulu hafiza Kur’ana časnog.

Muftija mr. Salem ef. Dedović, koji je danas ovdje bio i kao izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića je uručio hafisku diplomu Sadiku ef Fazlagiću.

Direktor, Karađoz-begove medrese, hafiz Aid ef. Tulek.. je u svom prikladnom izlaganju iznio jednu konstataciju: "... a to da u gradu Trebinju, poslije Drugog svjetskog rata nije bilo hafiske dove u ovom džematu, gradu koji je bio grad hafiza, uleme i učenih ljudi.”

Evo, sad poslije toliko godina grad Trebinje, Medžlis IZ Trebinje, trebinjski džemat, ima i svog hafiza. To je velika stvar u svakom pogledu. Lično dijelim, i tu zahvalnost, i radost što je to tako. Koristim ovu priliku da čestitam ef. Fazlagiću koji će uz pomoć imama ef. Mustafića voditi računa o trebinjskoj IZ, naravno uz pomoć trebinjskih džematlija, i za vjerovati je, neizostavne i prijeko potrebne podrške čitavog Rijaseta IZ BiH, a pre svega Mufttijstva mostarskog!

Bajramsku svečanost upotpunio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je sa saradnicima posjetio Medžlis islamske vjerske zajednice u Trebinju, kako bi imamu Sadiku ef. Fazlagiću i imamu Sadmiru ef. Mustafiću, kao i predstavnicima muslimanskih vjernika, čestitao Bajram.

Ovo je specifičan posao i specifično zaduženje, jer se odvija i odvijat će se u Trebinju, a kad to kažem treba imati u vidu da su trebinjski Bošnjaci u jednom zapećku, bilo u vjerskom ili bilo kom drugom pogledu. Neću da govorim o političkom, jer oni su se pokazali ko su i šta su, davno su oni napustili Trebinje, pa i čitavu Hercegovinu.  Ne bih želio da upotrijebim teži termin umjesto ovog “napustili” ali vjerujem da će se oni sjetiti Trebinja, sad, pred izbore. Dobro bi bilo da se, i džemat, i IZ zajednica drže dalje od politike, a kako to često i ističe reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović!

U Trebinju je Medžlis Katica za sve, i oko njega se sve odvija, pa bilo to svjetovno ili vjersko pitanje. Tamo se traži sve izgubljeno, i duša, i tijelo.  Uloga je specifična, i to nije od jučer, to je od devedesetih pa na ovamo. Tamo se traži sve, od humanitarne pomoći do pravnih savjeta, i do izaslanstva, i predstavljanja pred raznim institucijama grada.  Kad upitaš bilo kojeg Bošnjaka: "Kako ti je dole?", on ti onda, onako, skrušeno odgovara:"...pa niko me ne dira" i to je to, i na tome se sve završava. Bošnjak ne postoji ili ga naprosto nema, u bilo kojoj političkoj ili drugoj strukturi vlasti. A, ako i postoji, onda je on za mene neprimjetan, jer bi ga barem po nečemu upamtio. I kad trebaš bilo kakvu pomoć normalno je da se obraćaš, gdje, u Medžlis IZ, pa neka je novom hafizu Fazlagiću i imamu ef Mustafiću dragi Allah na pomoći. Izazovi su veliki, a pre svega treba izbrisati tragove i uzroke iz prošlosti, a koji su dijelili trebinjski džemat. Hijerarhija se mora poštovati, ali isto tako mora se napomenuti da nju formiraju ljudi, džematlije, i ona je uspostavljena baš iz razloga toga da njima koristi. Danas, kad se u ovom vaktu sve dijeli, niko ne može ni sa kim, niti musliman s muslimanom, niti katolikik s katolikom, niti pravoslavac s pravoslavac, treba se izdići iz te čamotinje i održati se. Sad, kad je prošao prvi dan bajramske euforije onda čovjek može da razmišlja hladne glave i sagleda neke stvari. Kažem sebi kako je lijepo kad vidiš da se neko sjetio tog zapećka, Trebinja. Posljednjih mjeseci pa i više, osjeti se da se nešto mijenja, i to na bolje, kad je u pitanju odnos Rijaseta IZ BiH, a pre svega Muftijstva mostarskog prema IZ Trebinja. Organizuju se razne posjete, dolaze umni, organizuju se različite manifestacije i sve ti to ulijeva nekakvu, zakašnjelu, nadu da će biti bolje, barem za ove džematlije koji žive ovdje. Svakako da se treba dosta mijenjati u ponašanju svih nas, i kako se reče u hudbi, bez razumjevanja, tolerancije, zajedništva nema napretka. Najteže je preći onaj prag, pobijediti svoj ego, pobijediti zavist, a Boga mi i trač, a najvažnije je pobijediti najveću manu kod trebinjskih Bošnjaka, a to je gledati i sabirati:,, Ko je Ko?"

Piše: Faruk Tičić