Posjeta Trebinju 26.05.2018.

U subotu, 11. ramazana, muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović sa saradnicima prisustvovao je zajedničkom iftaru koji su priredile trebinjske džematlije u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

 

Trebinjci tradicionalno godinama njeguju lijepu tradiciju da porodične iftare objedinjuju i zajednički organizuju u sjedištu medžlisa.

U svom obraćanju nakon iftara muftija je pohvalio ovu  lijepu tradiciju, a riječi dobrodošlice uputio je glavni trebinjski imam hfz. Sadik-ef. Fazlagić.

Nakon iftara uručene su i odluke o dodjeli pomoći iz Fonda Bejtu-l-mal trojici Bošnjaka (iz Trebinja, Gacka i Nevesinja) koji imaju svoj manji privatni obrt. Sredstva su namjenjena kao pomoć održivim projektima osnaživanja povratnika.

Poslije akšam-namaza u Sultan Ahmedovoj džamiji trebinjski imami, te glavni gatačko-bilećki imam i učenik Karađoz-begove medrese Nedžad Mujakić proučili su Ja-Sin-i šerif pred duše trebinjskih muslimana.

Nakon teravih-namaza muftija se obratio velikom broju trebinjskih džematlija. Govorio je o blagodatima ramazana i posvećenosti ibadetu u ovom odabranom mjesecu, a posebno je istakao počast koja je ukazana trebinjcima dolaskom novog glavnog imama koji nosi časnu titulu hafiza.

U nedjelju je muftija zajedno sa saradnicima, Sadik-ef. Fazlagićem i Sadmir-ef. Mustafićem posjetio džemat Dživar, džamiju i mezarje. Pohvalio je predanost džematlija koji vode brigu o urednosti džamije, pratećih objekata i harema. Upoznat je i da je harem u Dživaru dodatno proširen.

Nakon Trebinja muftija je nastavio posjetu Istočnoj Hercegovini obilaskom Bileće i Gacka.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)