Datum: 10.11. 2016. godine

Početak u 11h

Sastanak se morao održati zbog donošenja hitnih odluka o početku radova u prostorijama Medžlisa. Zbog toga se sastanak održao sa prisustvom članova Izvršnog odbora koji su se u tom trenutku zatekli u Trebinju. Potreban broj članova za donošenje odluka se skupio te je sastanak počeo.

 

Prisutni članovi Izvršnog odbora:

1. Dr Harun Bilalović, predsjednik IO MIZ Trebinje

2. Ibrahim Ramić, član IO MIZ Trebinje

3. Nedžad Baraković, član IO MIZ Trebinje

 

Prisutni uposlenici MIZ Trebinje:

1. Sadmir ef. Mustafić, trebinjski imam u svojstvu zapisničara

 

Odsutni članovi Izvršnog odbora:

1. Ilham ef. Puce, VD Glavni imam MIZ Trebinje (nije dobio na vrijeme poziv)

2. Edib Fetahagić, član IO MIZ Trebinje (nije dobio poziv na vrijeme)

 

Tačke dnevnog reda:

1. Usvajanje zapisnika sa trinaeste redovne sjednice

2. Analiza obaveza preuzetih sa proteklog sastanka

3. Građevinski radovi u Medžlisu IZ Trebinje

4. Ostalo

 

1. Usvajanje zapisnika sa trinaeste redovne sjednice

Nakon pročitanog zapisnika sa trinaeste redovne sjednice zapisnik je jednoglasno usvojen. Svi članovi Izvršnog odbora su zadovoljni reakcijama ljudi na javnu prezentaciju zapisnika na web stranici Medžlisa islamske zajednice Trebinje. Ovim putem želimo uvažiti svačije mišljenje i svačije pravo da se zna šta se u instituciji radi i dokle se došlo sa aktivnostima.

Analiza obaveza preuzetih obaveza sa proteklog sastanka

Sadmir ef. Mustafić je prošao kroz sve tačke dnevnog reda sa prethodne sjednice te se zaključuje sljedeće:

1.1. Afirmativno je odgovoreno, pismenim putem, Dr Adamiru Jerkoviću na njegov zahtjev da počne sa izgradnjom munare u džamiji "Adamir Jerković" te da će Medžlis islamske zajednice Trebinje uraditi sve što je u njegovoj moći da se dobiju potrebne dozvole od gradske uprave. Još uvijek se nije uputio zahtjev gradskoj Upravi zbog postojećih građevinskih poslova u Medžlisu.

Rok za slanje zahtjeva je do sljedeće redovne sjednice IO MIZ Trebinje.

1.2. Demirović Sead je obaviješten, od strane Ilijasa Resulbegovića, o zaključku sa trinaeste redovne sjednice, a to je da smo saglasni za izgradnju hajr česme u starim gradskim mezarima ali da nam dostave idejno riješenje izgleda česme kako bi dali konačan odgovor i pokrenuli potrebne aktivnosti. Još uvijek nismo dobili idejno riješenje i ova tačka se prolongira do sljedeće sjednice.

1.3. Sadmir ef. Mustafić konstatovao je da je urađena Odluka IO MIZ Trebinje, na osnovu prošle sjednice, koja odobrava gradnju zida u Dživaru od strane mještana.

1.4. Odlukom IO MIZ Trebinje sa trinaeste redovne sjednice zadužen je Sadmir ef. Mustafić da dovede Elvira Hasambašića, vlasnika firme "Suvenir" koja se bavi izradom rezbarenog namještaja, te da isti uzme mjere i da nam konačnu ponudu za izradu tradicionalne bosanskohercegovačke sobe. Sadmir ef. Mustafić je izvršio preuzetu obavezu te je gospodin Elvir dao dvije ponude. Prva ponuda je 7.600KM (gdje se podrazumjeva ugaona sećija 340x340, regal 200x200x40, muzejski dio 200x90x40 i dva stola), Druga ponuda je 10.200KM (gdje se podrazumjeva ugaona sećija 340x340, regal 230x200x40, muzejski dio 300x90x40 sa staklenim okvirom, tri peškuna stola, tri peškuna stolice, rafa 160cm, ugaona rafa 120cm, garnišle, polica za knjige). Izvršni odbor je konstatovao da nam je, bez obzira što je izrada jeftinije nego u drugim firmama, mnogo davati toliki novac za prostoriju te se odlučio na prvu opciju od 7.600KM, a vremenom po potrebi uzimati ono što je potrebno. Do sljedeće sedmice treba sklopiti ugovor sa firmom "Suvenir" na osnovu usmenog dogovora: rok izrade do Ramazana, avans u visini 3000KM, ostala isplata po završetku i montaži, garancija na namještaj.

Sadmir ef. Mustafić je upoznao IO MIZ Trebinje o Javnom pozivu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za Crkve i vjerske zajednice od kojih se traži dostava projekta vezanog za očuvanje kulturne baštine. Sadmir ef. Mustafić već radi na projektu tradicionalne bosanskohercegovačke sobe i muzeja te se nadamo da ćemo dobiti grant sredstva od Ministarstva za ovu prostoriju.

1.5. Obaveza je bila da do ovog sastanka pribavimo ponudu Bože Narančića za izradu broskog poda u prostoriji gdje je bila bivša kancelarija, a koja nije posjedovala nikakav pod. Njegova ponuda sa materijalom je 1540KM tj. 1240KM materijal sa izolacijom i 300KM ruke. Izvršni odbor prihvata ponudu Bože Narančića te smatra da je Božo najkompetetniji za takve radove te da zaslužuje da radi svaki posao takve vrste pri Medžlisu IZ Trebinje. Predsjednik IO Dr Harun Bilalović je postavio Nedžada Barakovića da nadgleda radove i da bude pri pomoći Boži Narančiću.

1.6. Nedžad Baraković je dobio zaduženje da odvede Božu Narančića na Skočigrm te da uzme mjere nastrešice, koja predstavlja problem u prokišnjavanju, i da da ponudu. Izvršio je svoju obavezu a Božo Narančić još se nije izjasnio o ponudi za rad.

1.7. Sadmir ef. Mustafić je kontaktirao stolara Mira Deretića da uzme mjere ulaznih vrata u Medžlis i tri prozora unutar Medžlisa te se gospodin izjasnio na sljedeći način:

- Ulazna vrata drvena sa halkama 1800KM

- Tri prozora 1950KM

Izvršni odbor smatra ovu ponudu neprihvatljivom jer ne tražimo nikakav luksuz te se traži od Sadmira ef. Mustafića da kontaktira osobu koja nam radi namještaj da oni uzmu mjere i daju svoju ponudu.

1.8. Sadmir ef. Mustafić je obavijestio IO MIZ Trebinje da je Ilham ef. Puce napisao dopis za gospodina Razima Čolića, vezano za povrat obećanih sredstava sa kojima smo mi isplatili do penzije Huseina ef. Hodžića te da smo isti poslali.

1.9. Sadmir ef. Mustafić je upoznao Odbor da je poslao zahtjev elektro distribuciji da se obnovi priključak struje u vakufskom objektu u Bilećkoj ulici i da Božo Narančić može početi sa čišćenjem prostorije.

2. Građevisnki radovi u Medžlisu islamske zajednice Trebinje

2.1. Izrada tradicionalne bosanskohercegovačke sobe u Medžlisu može da počne po završetku radova na podu. Svi članovi Izvršnog odbora su saglasni.

2.2. Izvršni odbor zajedno sa imamom Sadmirom Mustafićem je prošao kroz sve stanove Medžlisa IZ te je na sastanku zaključio sljedeće:

Zahvaljujemo se Begović Bećiru i Emiri na donaciji bračnog kreveta za jedan stan koji je sada dobio svoj puni sjaj te je spreman za izdavanje ili pak da se koristi u svrhu apartmana.

"Stan sprat vanjski ulaz" mu je potrebna kupovina bijelog ormara, što se zadužuje Sadmir ef. Mustafić da u Bingu nabavi odgovarajući do sljedećeg sastanka.

"Stan prizemlje vanjski ulaz" trenutno čuva ostatak stvari od Imareta te se zadužuje Sadmir Mustafić da kaže odgovornim osobama u Imaretu da svoje stvari iznesu. Stanu je potrebno krečenje i čišćenje kako bi bio od koristi.

"Stan sprat unutrašnji ulaz" je u odličnom stanju te mu fali krečenje i čišćenje i nabavka namještaja (trosjed i dvosjed ili krevet i dvojsjed i kuhinjski stol sa četiri stolice).

3. Razno

3.1. Sadmir ef. Mustafić je upoznao IO MIZ Trebinje da je počeo sa projektom izrade kalendara za 2017. godinu sa trebinjskim džamijama. U planu je da se printa 300 komada, a došlo je nekoliko ponuda: 3D studio Maglaj: 300 komada 1800KM, Sead Demirović Sarajevo 300 komada 1500KM. S obzirom da se Medžlisu ne isplati printati kalendare, Sadmir ef. Mustafić je potražio sponzore za izradu i print te je uspio da pronađe sljedeća sredstva: 1. Pčelarstvo Pažin 100KM, 2. Nobil d.o.o 200KM, 3. Schiller Mostar 300KM, 4. Mevko gradnja Trebinje 200KM, 5. Džemat Koblenz 250 eura, 6. Građanin Trebinja (htio da ostane anoniman) 200KM, 7. "Suvenir" izrada rezbarenog namještaja 200KM. Ukupno 1700KM.

Sljedeća ponuda je od El-Kalema koji će nam za 1700KM nam printati 500 komada kalendara plus dizajn i izrada.

Načelno je prihvaćena ponuda El-Kalema.

3.2. Medžlis islamske zajednice Trebinje je donio odluku da se svakog prvog u mjesecu daje našem džematliji Beći, koji redovno otključava džamiju za džumu-namaz i bajrame, 100KM.

3.3. Izvršni odbor poništava odluku donesenu 2015. Godine da se isplaćuje članovima Izvršnog odbora, koji dolaze sa strane, putni trošak. Ovo je jedan od lijepih primjera na kojima treba islamska zajednica da funkcioniše.