Datum: 28.10.2016. godine.

Početak u 11:00h

Sastanak je počeo na vrijeme te se odmah donijela jednoglasna odluka da se svaki zapisnik sa sjednica Izvršnog odbora objavljuje na zvaničnom portalu Medžlisa islamske zajednice Trebinje.

 

 Prisutni iz Izvršnog odbora:

1. Predsjednik IO MIZ Trebinje Dr Harun Bilalović

2. VD Glavni imam Ilham ef. Puce

3. Ibrahim Ramić

4. Nedžad Baraković

 

Imam i blagajnik:

1. Sadmir ef. Mustafić

2. Ilijas Resulbegović

 

Odsutan iz Izvršnog odbora:

1. Edib Fetahagić

 

Tačke dnevnog reda:

1. Potvrda novoizabranog Izvršnog odbora Medžlisa Trebinje

2. Građevinski radovi

3. Tekuća problematika

4. Razno

5. Izvještaji

 

1. Potvrda novoizabranog IO MIZ Trebinje

Na samom početku upućena je dobrodošlica novim članovima IO MIZ Trebinje Ibrahimu Ramiću i Nedžadu Barakoviću, koji su na osnovu Člana 12 Pravilnika o radu i organizaciji Medžlisa i rješenjem Glavne izborne komisije Rijaseta IZ BIH broj: 12-03-3-3413-1/16 imenovani za članove Izvršnog odbora.

Ibrahim Ramić i Nedžad Baraković su imenovani kao kandidati koji su se nalazili na listi na izborima održanim 2014. godine, a u Izvršni odbor su imenovani nakon što su ostavke podnijeli i samovoljno istupili bivši članovi Izvršnog odbora dr. Ramiz Riđešić i Mustafa Galijatović.

Ranije je ostavku na članstvo u Izvršnom odboru podnio i Ibro Ćerimagić, a na osnovu Člana 13. Pravilnika o radu i organizaciji Medžlisa, isključena je Ilduza Arslanagić, koja nije bila u mogućnosti prisustvovati većini sjednica IO MIZ Trebinje jer živi u SAD-u.

Broj članova Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, zbog njegove funkcionalnosti, smanjen je sa sedam na pet odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH broj: 05-03-3500-21/16 od 12. februara 2016. godine.

2. Građevinski radovi

- Izvršnom odboru MIZ Trebinje pismenim putem se obratio gospodin Adamir Jerković sa molbom za saglasnost za gradnju munare na džamiji Adamira Jerkovića u Lastvi. Dr. Harun Bilalović je pred Izvršnim odborom pročitao molbu koju je imenovani poslao, te je jednoglasno odlučeno da će MIZ Trebinje preuzeti incijativu regulisanja administrativne problematike i snositi troškove iste. Zadužuju se uposlenici MIZ Trebinje da upute potrebne zahtjeve odgovarajućim gradskim organima, te će se pismenim putem odgovoriti gospodinu Adamiru i obavjestiti ga o odluci sa ove sjednice.

- Pismenim putem su se obratili gospodin Demirović Sead i njegova supruga gospođa Alida sa molbom za saglasnost za izgradnju česme na starim mezarima u Podgljivlju, koju su odlučili finansirati svojim sredstvima. IO podržava incijativu porodice te će podržati gradnju česme na mezarima u Podgljivlju, s tim što je zaključeno da porodica dostavi idejni projekat česme za konačnu saglasnost za gradnju. Izvršni odbor je izrazio zahvalnost i poštovanje ovom i sličnim projektima džematlija.

- Izvršnom odboru se obratio Hamid Zubčević, zajedno sa džematlijama iz Dživara, radi finansiranja popravke porušenog zida u Dživaru. Izvršni odbor konstatuje da podržava svaku incijativu džematlija usmjerenu na očuvanje i održavanje vakufske imovine.

- Imam Sadmir ef. Mustafić je upoznao Izvršni odbor da su džematlije prikupile novac za saniranje palog zida na mezarima u Zasadu, te da je potrebno da se do kraja ove godine počne sa popravkom tog zida. Medžlis će se pismenim putem obratiti MUP-u Trebinje i najaviti ove radove iz razloga što je na ovom zidu pokušan popravak, ali zbog neslaganja, nekorektnog i agresivnog ponašanja komšije radovi su stali. Molba je preventivnog karaktera. Također, imam je upoznao Izvršni odbor da su džematlije iz Zasada prikupile novac za kaligrafsko ukrašavanje mihraba u džamiji Zasad, te da su već angažovali umjetnika da im to radi.

- Nakon redovnih obilazaka džamija imam Sadmir Mustafić je upoznao Izvršni odbor da su obilne padavine prouzrokovale štetu na džamiji u Skočigrmu, te da je voda prodrla jedan metar u džamiju od ulaznih vrata. Glavni uzrok je veoma kratka nastrešica i već protruhla ulazna vrata. Izvršni odbor je donio odluku da se što hitnije pristupi građevinskim radovima na mesdžidu na Skočigrmu, a u vezi izgradnje nastrešice na ulazu u džamiju jer sadašnja nastrešica ne sprječava štetu koju padavine donose. Izvršni odbor konstatuje da je za takav rad najkopmetetniji Božo Narančić, te da se od istog traži ponuda.

- Imam Sadmir ef. Mustafić je upoznao Izvršni odbor da je, nakon što je upućen zahtjev Vakufskoj direkciji za podršku u obnovi vakufskog prostora u Bilećkoj ulici, Vakufska direkcija zatražila od Medžlisa detaljan projekat vakufskog prostora u Bilećkoj ulici, po mogućnosti na arapskom jeziku. Izvršni odbor prihvata sugestiju Vakufske direkcije koja traži dokumentaciju vakufskog objekta, u Bilećkoj ulici, prevedenu na arapski jezik. Medžlis IZ Trebinje će poduzeti sve potrebne radnje uz obećanu pomoć za prijevod na arapski jezik v.d. glavnog imama Ilhama ef. Puce.

- Sadmir ef. Mustafić je upoznao Izvršni odbor da su nepotrebne, dotrajale, neupotrebljive stvari iznesene iz Medžlisa i stanova, a da su sve stvari koje su očuvane i potrebne, a višak su, odnesene u džamiju Pridvorci. Predlaže da se od prostorije koja je ranije bila u funkciji kancelarije napravi tradicionalna bosanska soba sa rezbarenim namještajem koja bi imala svrhu odmora i muzejskog dijela sa tradicionalnom simbolikom. Izvršni odbor podržava ovaj projekat. Sadmir ef. Mustafić je upoznao Izvršni odbor da je već ostvario kontakte sa potencijalnim izvođačima radova, te je zaključeno da isti trebaju posjetiti medžlis, uzeti mjere i dati svoje ponude kako bi Izvršni odbor mogao donijeti konačnu odluku.

- Zatraženo je od imama da, za početak, pribavi ponudu od Bože Narančića za ugradnju brodskog poda u toj prostoriji iz razloga što je do sada ta prostorija bila bez poda.

- Izvršni odbor dao je saglasnost da se traži ponuda za izradu avlijskih vrata, koja su dotrajala, te ugradnje interfona u ista.

3. Tehničke stvari

- Nakon iznešene problematike vezano za internet SemTel - Zona (Bijeljina) Izvršni odbor je donio odluku da se otkaže postojeći ugovor, te da se razgovara sa M-telom o najboljoj ponudi tj. paketu koji bi sačinjavao (telefon, internet, kablovski TV).

4. Razno

- Izvršni odbor MIZ Trebinje konstatovao da je neophodno da se pošalje dopis i kontaktira gospodin Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta, u skladu sa dogovorom koji je postignut između njega i dva člana IO MIZ Trebinje: Haruna Bilalovića i Mustafe Galijatovića. Dr Harun Bilalović je obrazložio da je Rijaset obećao sredstva za isplatu bivšeg imama Huseina ef. Hodžića, kojem je cijeneći raniji rad i angažman, a na ime obeštećenja/naknade za raskid njegovog ugovora o honorarnom radu koji je imao u Medžlisu, do juna mjeseca 2016. isplaćeno šest puta po 1490KM, ukupno 8.940KM Medžlis Islamske zajednice Trebinje je uplatio bivšem imamu Husein ef. Hodžiću u periodu od 01.01.2016. do 01.06.2016. godine.

- Izvršni odbor je donio zaključak da se kontaktira firma „Bišina“ i da se preduzmu sve mjere za dobijanje upotrebne dozvole za Carevu džamiju. Odlučeno je da se sa izvođačem radova utvrde potrebne radnje vezano za definitivno dobijanje upotrebne dozvole i da se razgovara o dugovanjima prema izvođaču radova.

- Izvršni odbor je odlučio da će se povratiti utrošena lična sredstva Sadmira ef. Mustafića za kupovinu klime u Medžlisovom vakufskom stanu u kojem boravi, a koja mu je bila neophodna u ljetnim danima, u periodu kad mu se rodio sin.

5. Finansijski izvještaj

Blagajnik Ilijas Resulbegović je predočio Izvršnom odboru izvještaje od proteklih mjeseci gdje je konstatovano da je Medžlis islamske zajednice Trebinje poslovao pozitivno.

Sastanak je zavšen u 12:45h.

 

Zapisničar:

Sadmir ef. Mustafić