Hvala i zahvala pripada Allahu Uzvišenom, Njemu se zahvaljujemo na svim blagodatima koje nam je darovao, kojih smo svjesni i kojih nismo, a svakoko da je jedna od najvećih blagodati datih čovjeku i mubarek mjesec ramazan.

Salavat i selam donosimo na Allahovog miljenika i poslanika Muhammeda s.a.w.s., na njegovu časnu porodicu, sve njegove drugove ashabe i na sve one koji ga slijede na istini do Sudnjeg dana.

 

Draga i poštovana braćo i sestre u islamu!

Tačno smo na polovini mubarek mjeseca ramazana. Iza nas je 15 dana ovog blagoslovljenog mjeseca. Ako smo ih iskoristili u dobru, to je samo u našu korist, a ako nismo to je samo na našu štetu. Pred nama je još 15 dana, koje možemo i imamo priliku iskoristiti kako bi zaslužili Allahovo zadovoljstvo i oprost grijeha, pa potrudimo se da ih provedemo u ibadetu i pokornosti Uzvišenom Gospodaru.

Nalazimo se i u drugoj trećini mjeseca Ramazana, za koju je Poslanik, s.a.v.s., rekao da je to trećina magfireta, trećina u kojoj Allah dž.š., oprašta grijehe svojim robovima. Molimo Allaha dž.š. za oprost naših grijeha i milost koju daje Svojim robovima.

U ovoj drugoj polovici nam dolaze i tri velika i važna događaja za islam i muslimane. Prvi je velika i najznačajnija bitka i pobjeda muslimana nad mušricima izvojevana na Bedru, 17 dan mjeseca ramazana, druge godine po Hidžri. Bitka na Bedru je najvažnija i u historijskom smislu, presudna bitka za zajednicu prve generacije muslimana. Bedr je bio i ostao važan dio sjećanja svakog vremena i svake generacije muslimana. Međutim, nakon završetka bedranske bitke, čovjek ostaje u stalnoj borbi i stalno vodi svoj vlastiti Bedr, kao što je poznato da je Poslanik a.s., opisao povratak sa bitke na Bedru kao vraćanje iz male u veliku bitku, što je objasnio kao borbu čovjeka sa samim sobom, sa svojom dušom, sa svojim strastima.

Drugi važan događaj u ovoj drugoj polovini mjeseca ramazana, desio se šest godina nakon Bedra, a to je oslobođenje Mekke, 20 dan osme godine po Hidžri, također vrlo važne i velike pobjede muslimana nad mušricima, a koja je izvojevana bez borbe i bez otpora. Nakon što su 13 godina bili muhadžiri bez svoje voljene Mekke, Muhammed, s.a.v.s., i ashabi su se, pobjedonosno i ponosno, vratili u svoj rodni kraj, očistili je od svih oblika kufra i nevjerstva i u nju unijeli Istinu i Tevhid, koji traje i trajat će do Sudnjeg dana.

I treći veliki događaj koji se desio u ovoj drugoj polovini mubarek ramazana, jeste objava Kur'ana Časnog. Objava Kur'ana počela je 27 noć mjeseca ramazana, u noći koja je poznata kao Lejletu-l-Kadr. Te noći Muhammed s.a.w.s. je, preko meleka Džibrila, dobio prve riječi Objave, riječi koje upućuju, riječi koje nadahnjuju svakog onoga koji ih čuje, a one su bile: „Uči, čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara; Stvara čovjeka od ugruška; Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj; Koji poučava  peru; Koji čovjeka poučava onome što ne zna.“

Mjesec ramazan je mjesec u kojem izvršavamo i četiri islamska šarta. Stalnim izgovaranjem Kelimei-šehadeta, pristupamo obavljanju namaza, postimo dane ovog mubarek mjeseca, ali izvršavamo i obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, kao pravo siromašnog na dio imovine onoga koji posjeduje nisab.

Iako obaveza davanja zekata nije vremenski ograničena i može se dati u bilo koje doba godine, praksa našeg naroda jeste da tu obavezu ispuni u mjesecu ramazanu.

Zekat je, kao obaveza, propisan druge godine po Hidžri, prije nego je naređen post mjeseca ramazana. Radi se o kategoričnoj naredbi i najvrijednijem ibadetu poslije namaza, u Kur'anu zajedno sa namazom spomenut na 80 mjesta, što znači da onaj ko klanja i ispunjava uvjete za davanje zekata, mora i da ga daje. Riječ zekat ima dva vrlo bitna značenja: „čistoća“, koja podrazumijeva čišćenje od grijeha i svojstava škrtosti duše osobe koja ga izdvaja i „rast“, što je garant za rast imovine onoga ko ga izdvaja, a na osnovu kur'anskog ajeta u kojem Allah dž.š. kaže: „Šta god vi udijelite, On će nadoknaditi.“ (Saba,39), ali i Poslanikovog a.s. hadisa: „Davanje zekata neće nikada umanjiti imetak.“

Zekat je obaveza svakog muslimana, koji je razuman, slobodan, punoljetan i upoznat sa propisima zekata, te onoga koji posjeduje nisab tokom cijele godine. Nisab je određena količina imovine utvrđena na osnovu šerijatskih propisa, a što je uslov za davanje zekata.

Nisab za zekat ove godine iznosi 8990KM, što znači da svako onaj koji posjeduje ova ili veća sredstva tokom čitave godine, dužan je na njih dati 2,5% na ime zekata.

Naš poslanik Muhammed a.s., praktično nam je pokazao način prikupljanja i raspodjele zekata, tako što je za njegovo vrijeme ustanoljena institucija Bejtu-l-mala, državne blagajne, koja je imala zadatak da  prikuplja zekat i odatle ga distribuira prema potrebama i prioritetima.

Slijedeći praksu Muhammeda s.a.w.s. i njegovih halifa, Islamska zajednica u BiH je, uspostavljanjem fonda Bejtu-l-mal, pokazala punu ozbiljnost i odgovornost, kako u prikupljanju sredstava, tako i u njegovom usmjeravanju na određene kategorije. Ta pomoć usmjerena je na medrese, fakultete, mektebe, stipendije, za pomoć povratničkim medžlisima i džematima, socijalno ugroženim porodicama, javnim ustanovama, te za mnoge druge namjene koji su korisni za muslimane, Islamsku  ali i širu zajednicu

S toga, podsjećamo i na fetvu reisu-l-uleme u kojoj stoji da se obaveza zekata i sadekatu-l-fitra može izvršiti samo u fond Bejtul-mal Islamske zajednice.

Draga braćo i sestre! Svake godine je veoma važno, ali ovo godine možda i najvažnije da svoje obaveze zekata i sadekatu-l-fitra izvršimo tačno i odgovorno, preko matičnog medžlisa, jer uplatom preko Medžlisa osiguravamo i održavanje naših džamija, vakufskih objekata, mezara, ali i jačamo opstanak i sigurnost islama i muslimana na ovom prostoru. Medžlis Trebinje je, hvala Allahu dž.š., na području našeg muftijstva, prethodnih godina bio prepoznatljiv po pitanju izvršenja ovih ibadetskih obaveza, i nadamo se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.

Molimo Allaha dž.š. da primi sve naše ramazanske ibadete. Amin!

 

Glavni imam: Hfz. Sadik ef. Fazlagić

08.05.2020. godine.