Poštovana braćo i sestre,

 

Večeras, 23. aprila 2020. godine, sa akšam namazom, nastupa 01. Ramazan 1441.g po Hidžri.

 

Dočekujući najdražeg nam gosta, najodabranijeg među mjesecima, mubarek mjesec Ramazan,

 

Allahu Svemoćnom se zahvaljujemo i dove upućujemo što nam je omogućio da ga dočekamo živi i zdravi u okrilju Njegove milosti. Mjesec Ramazan je mjesec Allahove neizmjerne milost, mjesec oprosta i bereketa. To je mjesec prilike da se kroz raznovrsne ibadete primaknemo i približimo Allahovom dž.š. zadovoljstu.

 

Ramazan je, prije svega, mjesec posta od zore do zalaska sunca. Poseban je to vid ibadeta po mnogo čemu. Postom čistimo našu dušu, naše tijelo od raznih nakupljenih dunjalučkih nečistoća. To je ibadet za koji Allah dž.š., posebno nagrađuje, kada kaže: „Post je Moj i Ja ću za njega posebnu nagradu dati.“

 

Ramazan je mjesec u kome je počelo objavljivanje Kur'ana Časnog, Allahove Riječi upućene cijelom čovječanstvu. U ovome mjesecu, pojačajmo svoje ibadete učenjem Kur'ana, jer u kuće u kojima se on uči dolazi bereket, a srca koja ga uče se smiruju.

 

Ramazan je i mjesec namaza, za kojeg čemo posebno biti pitani na Sudnjem danu, zatim mjesec dove, kao jake veze sa svojim Stvoriteljem, a dove u ramazanu se ne odbijaju.

 

U ramazanu, posebno mjesto zauzimaju sehuri, iftari i teravije. To je i vrijeme kada svoje imetke čistimo zekatom, a svoj post sadekatu-l-fitrom.

 

Za dobro djelo učinjeno u ovome mjesecu, imamo nagradu kao da smo obavili farz izvan njega, a za obavljen farz u ovome mjesecu imamo nagradu kao da smo obavili sedamdeset farzova izvan njega.

 

Njegova prva trećina je rahmet – Allahova dž.š. milost, druga je magfiret – oprost od grijeha, a treća oslobođenje od vatre džehennemske.

 

Svim vjernicima i vjernicama islamske vjeroispovijesti, a posebno onima sa područja Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, kako u našoj domovini BiH, tako i širom svijeta, želimo hairli i berićetne ramazanske dane sa dovom Allahu dž.š. da ih zajedno provedu u zdravlju i rahatluku i pokornosti samo Njemu Uzvišenom. Amin!

 

 

                                                                                                                                                                                                                                   Glavni imam MIZ Trebinje

                                                                                                                                                                                                   Hfz. Sadik ef. Fazlagić