Hutba: Prave vrijednosti

Hutba: Prave vrijednosti

Draga braćo,

Često smo u prilici na ulici, u okruženju, na televiziji, slušati i gledati negativne priče i prizore, pa to, naravno, mnogo utječe na naše raspoloženje i ponašanje. Izaziva nervozu, beznađe, depresiju. Nije lahko sa svim tim se nositi.

Ljudi su danas generalno nezadovoljni. Razlog tome može biti i to što sebi postavljaju prevelike dunjalučke ciljeve i očekivanja. Mnogi danas žele neki luksuz, neko posebno auto, kuću, mnogo novca, i šta sve ne žele. A s druge strane, u drugoj krajnosti, imamo one koji se bore da prežive, koji sastavljaju kraj s krajem.

Hutba o zekatu

Hutba o zekatu

Hvala Uzvišenom Allahu koji nam život i opskrbu daje i upućuje nas na puteve uspjeha i sreće. Neka je Allahov blagoslov i spas na našeg uzora i poslanika, Allahovog miljenika, Muhameda, koji nam svojim primjerom ukaza putokaz za spas, uspjeh i sreću na ovom i na budućem svijetu.

Hutba: Važnost porodice i braka

Hutba: Važnost porodice i braka

Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović u Begovoj džamiji održao hutbu posvećenu važnosti braka i porodice. Dijelove ove hutbe smo pročitali u Osman-pašinoj džamiji, a ovdje je prenosimo u cijelosti:

 

Hutba: Bez cilja lutamo

Hutba: Bez cilja lutamo

Najveća zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š., koji nas je stvorio da se trudimo da zaslužimo vječni život i koji nam daje upute kako da budemo smireni i ustrajni na tom putu.

Selam i salavat na Njegovog miljenika, koji je upotpunio vjeru sa kojom je poslan te nam neumoljivo pokazivao puteve do Njegovog Lica.

Užvišeni i Plemeniti Gospodar u Časnoj knjizi kaže: 

''O vjernici, brinite se o sebi!'' (El-Maide, 105.)